Idegenek, vezetők, irodalmak

„Két dolgot még különösen, kitüntetetten is utáltam és utálok ma is: az egyik turistának lenni, a másik nyaralni. Egy szóban is összeköthetem a kettőt: utálok idegennek lenni.” Bächer Iván könyvét kaptam le a polcról, mikor rövid ruccanásra csomagoltam. Jobb nem is kellett volna, be kell látnom, magam sem vagyok Ivánnál jobb turista, bennem is van a szelfiző turistánál valami mélyebb érdeklődés, no meg rengeteg irónia s kételkedés. Látni akarom a színét s a visszáját is. S így, nagy nosztalgiával emlékezve közös irodalmi ruccanásunkra indulok egy újabbra. A Fertő vidékén járunk, nevelem gyermekem, hiszem, hogy az olvasmányélményhez jár a megtapasztalt világ, hogy megihlet egy vár, egy város, valami kézzelfogható, hogy közelebb az irodalom, ha felfedezhető a helyszín, jár Az aranyemberhez a Vaskapu, a Fekete városhoz Lőcse, a polgár vallomásai Kassán elevenednek meg, s a Harmonia Caelestis igazán Fraknón, az ősgalériában, ahol az ember rájön, hogy bármely illusztris családfa zsenánsan ritkás ágai minden további nélkül pótolhatóak egy kis vászonnal, festékkel s némi fantáziával, itt szólal meg a lett volna ha, a történelmi háttér és előtér, az újragondolt legendárium. Tartunk hát egy Esterházy-napot.
Eszterháza. Jegypénztár. Egy irányítószámot? 430... kezdeném, de a tekintetből látom, hogy alig léptem be, máris rosszat szóltam. Honnan jöttek? Nagybányáról. Nem néz fel. Az Szlovákia vagy Románia? Ukrajna, mondom kutyául, rezzenéstelen arccal, s be is írja, ugyanolyan rezzenéstelen arccal, no nem a gépbe, abba az nem fér, hanem egy füzetbe: Nagy Bánya, UA. Többet nem mond, nem is kell. No, odabenn meg is tudjuk, hogy a kastély a magyar állam tulajdona, és ennyi meg annyi kormánytámogatásból újítottak fel 4 termet, ezt aztán megtudjuk ismét, s a miheztartás végett harmadszor is. Meg azt is, hogy van ugyan egy grófi ág, de az annyira távoli, hogy semmi köze. Na annak a tagja az író, aki „egyébként tavaly elhunyt”. Sőt: egyébként is.  Az Esterházy-tortának, s persze a rostélyosnak, árulják el,  sokkal közelebbiek a rokoni kötődései. Hisz tudja, ő az idegenvezető, én volnék az idegen.
Át a határon.
Kismarton. Kiváló elegancia, ritka műveltség, választékos beszéd, őszinte vendégszeretet. Szó esik Haydnról, Esterházy Pál hercegről, a Harmóniáról, Pálról beszélnek, de Pétert is értik. Finoman, okosan, utalva vélhetően közös olvasmányélményeinkre.
Fraknó. Várjuk a magyar vezetést, van még félórányi idő, de megvárjuk, az ugyanis nem csak nyelvében, de tartalmában is magyar. A legkeletibb osztrák vár ugyanis, különösmód ugyanott van, ahol a legnyugatibb magyar vár. S annak az udvarán éppen egy gyermekprogram zajlik, óvodáskorú osztrák gyerkőcök masíroznak lovagkori jelmezekben, hatalmas egérfigura fogadja őket, lehet venni kartonsisakot, plüssbuzogányt, fakardot: fiúknak barnát, lányoknak rózsaszínt, hello kittyset. Ezzel vívnak, míg le nem csúszik a sisakrostély. Forchtenstein Fantastisch – értik ezt az osztrákok. Az udvaron két úr beszélget magyarul, vasalt ingben. Ők meg mi. Nézzük egymást messziről. Hangfoszlányok keverednek a gyerekzsivajban. Kezemben ásványvizes palack, meleg van, nagyon meleg. A magyar nyelvű vezetésre is így megyünk: egyikük s mi, odabenn vár még egy család. Udvariasan köszönt, nekik mondja, hogy várják meg az erdélyi vendégeket is. Erdélyi? Nem szólok, csak kérdőn nézek. Nem szól, csak ránéz az ásványvizes palackomra. Mosolyokat váltunk: vizem nyilván világmárka, árulkodó jel.  S szó lesz minden szépről, családról, Miklósról, Pálról, annak Mária-rajongásáról, verseiről, irodalmi kapcsolódásokról, Harmóniáról, mennyei hangokról, zenéről, fociról és családregényről: tárgyilagosan, békésen, igazul. S megtudjuk a titkát is: a két kastély s a legendás vagyon örökösnője, Esterházy Melinda minden földi jussát alapítványokra hagyta. Az alapítványok nem szüntethetőek meg, a várban található gyűjtemény nem adható el, nem osztható fel, kutatási és kiállítási célokat szolgál a magyar kultúra megőrzése érdekében. Ezért a magyar honlap, a magyar vezetés. Ezeknek vendégei voltunk mi, Ausztriában.

Ajánlás

Jó herceg! Óvd meg mind e csemegét, ha zsebed saját kánonra nem elég, egy Esterházy Melindával, vigyázva, s végy a nagy vagyonból műveltséget s békét.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése