Árnyalatok


A tanári szoba nyilván tiltott terület. Oda élő ember fia be nem teheti a lábát. A tanári szoba előtt Nyilas Mihályok tömött sorai állnak rettegve. Odabenn 5-6 tanár készül a törvényszékre. Oda belépni szigorúan tilos, de ez meg sem fordulna senki fejében, mert már arra a folyósóra sem lehet belépni, ahonnan a tanári szoba nyílik. Sőt, a tanári lépcsőn sem lehet járni, ott csakis őfelsége a tanár lépdelhet méltóságteljesen, naplóval a hóna alatt. Ő, csakis ő léphet be a szentélybe. Ha valakinek mégis be kellene oda nyitnia, azonnal ráförmednek, hogy menjen ki, nem köszönt, s ha mégis, akkor nem jól, de végképp rosszul kérdezett, s egyáltalán. A tanári szobában rejtélyes titkok néznek farkasszemet üveges tekintetű csontvázakkal.
***
És akkor bevittem a krétás dobozokat a tanári szobába. Ott vannak. Nincs kréta máshol, csak ott. Muszáj bemenni érte. Tényleg nincs máshol. Kopog, köszön, kér. Mert valahol meg kell tanulni, hogy egy ajtón be kell lépni. Kopog, köszön, kér. Addig, amíg jól megy. Aztán jöhet a többi ajtó.
***
A tanári szobában volt egy kürtős kalács. Ott állt az asztalon egy ideje. Azt lesték ki, föl-alá sétáltak a nyitott ajtó előtt, s úgy tettek, mint aki véletlenül jár arra. De jó lenne egy kis kürtős, de jó lenne. S ott kuncogtak a folyosón, hullámokban gördültek be nevetgéléseik a megrepesztett ajtón. Hogy történt, hogy nem, ki tudhatja, de az bizonyos, hogy ilyen finom bigyuszos kürtőst sosem ettek. Ők mondták. A mord tanárok meg összevont szemöldökkel fényképeztek.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése