NE ikszelj! Járj magyar középiskolába!


A 4829/30.08.2018-as miniszteri rendelet értelmében azok a diákok, akik magyar (vagy bármilyen kisebbségi) tagozatra jártak, és anyanyelvből is záróvizsgáztak, középiskolába való beiratkozásukkor kérhetik, hogy anyanyelv jegyüket ne vegyék figyelembe átlaguk kiszámításakor. Ezek a diákok azonban nem iratkozhatnak magyar tannyelvű középiskolába.
A sajtó természetesen csapda-helyzetként, ál-lehetőségként állítja be a rendeletnek ezt a paragrafusát, pedig a Valentin Popa miniszter idejében (2018 augusztus 30-án) kiadott dokumentum világosan fogalmaz:

ART. 6 Candidaţii care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă şi au susţinut evaluarea naţională la limba şi literatura maternă respectivă pot opta pentru stabilirea mediei la evaluarea naţională fără a lua în calcul rezultatul la proba de limbă şi literatură maternă. În acest sens, părinţii sau reprezentanţii legali ai acestor candidaţi completează o declaraţie, semnată de părinte sau reprezentant legal şi de candidat, care însoţeşte fişa de înscriere în vederea repartizării computerizate. Aceşti candidaţi, care au optat pentru stabilirea mediei la evaluarea naţională fără a lua în calcul rezultatul la proba de limbă şi literatură maternă, nu pot fi înscrişi în învăţământul liceal sau profesional în clase cu predare în limbile minorităţilor naţionale.

A lehetőség természetesen fennáll. Kizárólag azoknak szól, akik magyar tagozaton fejezték be a VIII. osztályt és román tagozaton kívánják folytatni középiskolai tanulmányaikat, úgy, hogy a román és matematika vizsgajegyük átlaga nagyobb, mint a magyar vizsgajegyük. Nem biztatjuk őket, hogy hagyják el a magyar tannyelvű középiskolákat! De be kell látnunk, ebben a helyzetben viszonylag kevés diák lesz.
Országos szinten nyolcadik és kilencedik osztály között évente kb. 1500 diák morzsolódik le. Ők vagy román tannyelvű elméleti líceumokat, vagy román tannyelvű szakiskolákat választanak. Kisebb hányaduk iskolaelhagyó, vagy külföldi középiskolát választ. Ezek a diákok az érintettek a miniszteri rendelet 6-os cikkelye szerint.
A 2018-as VIII-os záróvizsgán 7285 diák jelent meg. 53,38%-uknak lett román nyelv és irodalomból 5-ösön felüli jegye, 55,53%-uknak matematikából, és 93,51%-uknak magyar nyelv és irodalomból. Vélhetően a diákoknak nem érdekük, hogy a magyar nyelv és irodalom jegyükről lemondjanak, néhány elszigetelt esettől eltekintve senkinek nem előnyös a magas jegy nélkül számíttatni ki átlagát.
Kinek érdeke figyelmen kívül hagyni a magyar jegyet? Annak az igazgatónak, osztályfőnöknek, beiratkozási bizottság-tagnak, aki átlát a rendszeren, és az a célja, hogy minél kevesebb diák jusson magyar tagozatra. Hasonló hozzáállásokat láttunk már, nem lenne meglepő, nem csak a többségiek közül kerülnek ki ilyen ellendrukkerek. A veszély azonban fennáll, főképp tagozatos iskolákban, főképp az űrlapot figyelmesen el nem olvasó, manipulálható szülők körében. Őket szólítjuk meg, és a magyar középiskolák jövőjéért erkölcsi felelősséget érző osztályfőnököket: legyenek figyelmesek. Ne ikszeltessék ki a diákokkal/szülőkkel ezt a rovatot! Csak ha valóban céljuk, hogy román tagozatot válasszanak a diákok, és érdekük, mert a magyar jegy kisebb. Bízunk benne, hogy kevesen lesznek.



A magyar nyelv és irodalom vizsga tananyaga elérhető itt:
tételmodellek a gyakorláshoz itt:
A diákok próbavizsgákon gyakorolták a vizsgahelyzetet, s biztos vagyok benne, hogy minden magyartanár lelkiismeretesen felkészítette diákjait erre a megmérettetésre. Mi, tételszerkesztők különösen figyelünk arra, hogy minden adott legyen a jó eredményekhez. Ti készüljetek, legyetek figyelmesek, dolgozzatok igényesen, hogy aztán büszkék lehessetek anyanyelv-jegyetekre! Ne ikszeljetek, válasszátok a magyar középiskolákat!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése